Izbornik

Osam korisnih savjeta za loženje drva

Osam korisnih savjeta za loženje drva

Oznake:
Sadržaj nije označen!

Lars Mytting autor je u norveškoj vrlo popularne knjige o loženju drva: Hel ved. Knjiga je postala instantni hit jer nudi korisne savjete o tome kako pripremiti i koja drva za učinkovito loženje s lijepim plamenom. Ovdje donosimo 8 ključnih savjeta.

Savjet 1

Zrak!

Drvo se u ložištu najefikasnije iskorištava kada je kontrola uzgona zraka u dimnjaku potpuno otvorena i kada je plamen  najintenzivniji. Tada je zagađenost zraka najmanja, jer se plinske čestice izgaranjem pretvaraju u toplinu. Jednom postignuta temperatura u Vašem domu, regulira se količinom drva, a ne količinom zraka.

Savjet 2

Mala količina dima je dobar znak

Iz dimnjaka treba izlaziti mala količina dima. Dim nije “čisti izlaz” - on sadrži visokoenergetske plinove koji nisu potpuno izgorjeli. Stoga je preporučljivo da izađete iz Vašeg doma i pogledate kakav dim izlazi iz vašeg dimnjaka. Gusti, crni dim znak je da izgaranje nije optimalno, najčešće zbog činjenice da vatra u ložištu nije dovoljno jaka.Kada drvo izgara optimalno, samo malo pare i mala količina dima bez mirisa izlazi iz dimnjaka.

Savjet 3

Čista peć je topla peć

Jednom godišnje potrebno je odstraniti garež iz peći i očistite dimnjak. Na taj način, peć će biti toplija. Čak i sloj gareži od samo nekoliko milimetara smanjuje efikasnost peći jer se toplina ne prenosi na peć, već izlazi kroz dimnjak. Čisitite peć češće ako više koristite drvo bora, jer ono stvara više gareži nego ostale vrsta drva.

Savjet 4

Različite vrste drva stvaraju različite količine topline

Isti volumen tvrdog drva stvara više topline od mekanog drva, ali kilogram različita drva dati će približno istu toplinu. Mekana drva često su jeftinija od tvrdih drva. Ona su također odlična ogrijevna drva na početku i kraju zimskog perioda, kada je manje hladno. Omogućavaju čišće gorenje bez pretvaranja kuće u saunu. Brže izgaraju, ali im se gorenje može produžiti dodavanjem cjepanice od tvrdog drva.

Savjet 5

Grijanje tijekom cijele noći

Malo je peći koje sa samo jednim punjenjem mogu izgarati drvo duže  od 2-3 sata. Stari način zatvaranja dovoda zraka tako da žar tinja preko noći, izvor je zagađenja i rizičan je zbog mogućnosti stvaranja požara u dimnjaku. Uz to, toplinska učinkovitost je slaba, plinovi ne izgaraju, a energija se nedovoljno koristi. Zadnje punjenje peći treba se sastojati od većih cjepanica tvrdog drva, koje će normalno gorjeti s otvorenim dovodom zraka. Čak i ako se vatra ugasi, zidovi kuće zadržati će toplinu. Peć i dimnjak zadržati će toplinu do jutra, tako da će jutarnje paljenje vatre biti brzo i učinkovito.

Savjet 6

Propuh pomaže!

Propuh je važan pri potpaljivanju vatre jer se pri niskim temperaturama kisik ne miješa sa molekulama drva. Prilikom  propuha, vrtlozi zraka bombardiraju dimne plinove s kisikom i omogućavaju lakše potpaljivanje. To je razlog zašto se vatra lakše upali s odškrinutim vratima na peći. Pojedine kuće tako su jako izolirane da je potrebno otvoriti prozore prilikom potpaljivanja.Cijev za upuhivanje zraka je također odlična pomoć čak i više od mijeha.

Savjet 7

Loženje odozgo

Mnoge moderne peći dizajnirane su za potpaljivanje odozgo. U uputama za korištenje možete provjeriti ovu informaciju. Potpaljivanje odozgo vrši se tako da se drva poslože naširoko, zatim se na vrhu potpali mala vatra koja se zatim širi prema dolje. Na taj se način brže postiže temperatura, plinovi gore bolje, a drvo traje duže.

Savjet 8

Uvijek više od jedne cjepanice

Peć uvijek popunite s dvije do tri cjepanice odjednom jer će samo jedna cjepanica vrlo brzo izgorjeti. Razlog tome je što se gorenje cjepanice odvija u tri faze, a s jednom cjepanicom one traju vrlo kratko. Naime, više cjepanica ima veću goreću površinu, stvara više vtrloženja te duže vrijeme održava proces gorenja.

Upute i vodiči