Meni

160 godina duga norveška avantura

160 godina duga norveška avantura

Oznake:
Sadržaj nije označen!

Jøtul je najstariji proizvođač peći na drva na svetu, sa 161 godina dugom tradicijom. Avantura je započela u Loelva 1853. godine gde je Oluf Onsum, sin farmera, osnovao Kværner Jernstøberi. Kværner preduzeće započelo je razvoj proizvoda od livenog gvožđa, i vodeće je od 1900. godine, sa najvećom livnicom u Norveškoj.

Tokom ranih 90-tih Kvaerner je imao najnapredniju mašinsku radionicu u Norveškoj, i stalno su se aktivnosti proširivale sa fokusom na nove proizvode. 1916. godine prodali su svoj proizvodni pogon za peći na drva. 

26-godišnji Herman Anker je kupio livnicu, i preimenovao u Kværner Ovnsstøperi. Želeo je nastaviti tradiciju i nasleđe rada sa livenim gvožđem istovremeno dodavajući neverovatan razvoj estetike i kvaliteta. Anker je bio inteligentan poslovni čovek koji je cenio vrednost marketinga i napredne timske prodaje puno pre nego je to postalo uobičajena praksa.  I sa tim, temelj za Jøtul brend je bio napravljen.

Tokom 1920-tih međunarodna ekonomija je doživela ozbiljan pad i Jøtul je bankrotirao. Njihov spasioc bio je Johannes Gahr. Cenio je i koristio mnogo kvalitetnog rada od svoh prethodnika usmeravajući Jøtul iz krize, i u novu eru rasta. Još jednom je Jøtul postao najveći proizvođač peći na drva u Norveškoj.

Jøtul je nastavio sa rastom i nakon Drugog svetskog rata, uprkos što je potražnja za pećima na drva padala zbog pojave novih energenata: nafte, kerozina i električne energije. Tokom 1960-tih ostalo je samo par igrača na tržištu, a Jøtul je bio daleko najveći. Jøtul se počeo prilagođavati tržištu, kao što je to činio ranih 1950-tih, i kamini na tekuće gorivo postali su najveći izvor prihoda kompanije kroz jako dug period – tokom 1970-tih.

Posle nekoliko incidenata tokom 1970-tih, nakon čega nije bilo dovoljno nafte, potražnja za pećima na drva je eksplodirala. Otvorile su se nove mogućnosti i peći na drva su opet postale najvažniji deo Jøtulovog proizvodnog asortimana.

Gahr porodica prodala je Jøtul velikoj međunarodnoj korporaciji Norcem 1977. godine. Posledica je bila da se Jøtul najviše izvozno orjentisao, uključujući niz akvizicija u livnice i uvozne kompanije u SAD-u i Evropi. Ekonomska kriza u drugoj polovini 1980-tih naterao je Jøtul da ponovo preispita svoje ciljeve.

Tokom proteklih par decenija Jøtul je ponovo izgradio međunarodnu mrežu i postao globalni brend sa podružnicama i distributivnim objektima u većini zemalja, i na svim kontinentima. 

Uprkos svim padovima i usponima tokom poslednjih 160 godina Jøtul se dokazao preživljavajući sve krize nastavljajući svoj rast i razvoj kao vodeća kompanija na svetu. Uspeh se može pripisati hrabrosti, želji i sposobnosti prilagodbe novim potrebama i tržištima. Ovo je razlog zašto je Jøtul još uvek najjači na svetu, i kao livnica za peći na drva i kao lider na globalnom tržištu.

Članci