Meni

Kako odabrati pravo drvo

Oznake:
Sadržaj nije označen!

Peć na drva nije bolja od drva koje se u njoj loži. Svako drvo ponaša se drugačije - neka izgaraju brzo i intenzivno dok se neka pretvore u velike komade uglja, no svima je zajedničko to da svako drvo mora biti što suše. To je preduslov za najbolje i najlakše loženje, te loženje čini lakšim na ekološki prihvatljiv način.

Za grejanje Vašeg prostora nije dovoljno imati samo visokokvalitetnu peć ili kamin, potrebno je znati prepoznati i odabrati odgovarajuće drvo.

Evo nekoliko saveta kako odabrati “pravo” drvo:


IZBOR DRVA

Bukva, hrast, javor, breza i oskoruša drva su najvišeg kvaliteta za gorenje. Mnogi se odlučuju za četinjače koje proizvode “pucketanje”, no iskre koje iz toga proizlaze mogu rezultirati pogubno. 

 

SUŠENJE DRVA

Kako bi proverili je li drvo dovoljno suvo potrebno je osluhnuti zvuk koji nastaje kada udarite  jednom cepanicom o drugu. Još bolji način provere je da cepanicu stavite u plastičnu kesicu, zatvorite je i ostavite na suncu ili u toploj prostoriji: ako je drvo vlažno, na stenkama vrećice pojavit će se kondenzacija. Najjednostavniji način je vizuelna provera cepanice: ako je drvo suvo vide se procepi po celoj površini drva. Prodavac drva može sa posebnim instrumentom, vlagomerom, odrediti vlažnost drva.

Važno je ložiti samo prirodna drva sa maksimalnom vlažnosti od 20%, to su najčešće ispiljena i nacepana drva sušena oko dve godine.

 

ZA NAJHRABRIJE

Ako želite sami pripremiti svoja drva onda je najbolje rezati ih na proleće, i napraviti kratke cepanice. Čuvajte ih na otvorenom tokom celog leta. Obzirom da tek rezano drvo sadrži mnogo vode imajte na umu da ga morate smestiti na prozračno mesto.

Članci